REGULAMIN sklepu

Polityka prywatności i rodo

Created with WebWave CMS

03 marca 2019

<< Wróć do strony głównej

Dawno nie dzieliłyśmy się z Wami ulubionymi przepisami. Nie da się ukryć, że w naszym menu przeważają makarony. Uwielbiamy kuchnię włoską. Dlatego dziś zaprezentujemy Wam bardzo prosty przepis, dzięki któremu przygotujecie prawdziwą carbonarę dosłownie w ciągu kilkunastu minut !
 
Nie będzie to jeden z modnych, wegańskich i bezglutenowych przepisów. To po prostu włoska receptura na smaczny i szybki obiad.
 
Czego będziecie potrzebować? Przede wszystkim zapomnijcie o śmietanie! To duży błąd popełniany przez wielu przyrządzających to danie. O dziwo, na rynku jest mnóstwo gotowych fiksów, gdzie podstawowym składnikiem sosu jest właśnie śmietana ! Prawdziwa włoska carbonara absolutnie jej nie zawiera w swoim składzie. To jajko sprawia, że sos jest kremowy i pyszny. 
 
Do przygotowania tego włoskiego dania potrzebujecie zaledwie 4 składników:
 
300 g makaronu spaghetti
2 jajka
ser typu parmezan
boczek
sól i pieprz do smaku

 

 

Przejdźmy do przygotowania. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, w międzyczasie na patelni podsmażamy boczek. 

 

 

Od czasu do czasu mieszamy boczek na patelni, dodajemy sól i pieprz do smaku, a w miseczce obok szykujemy nasz sos. Do naczynia wbijamy jajka (jedno całe a z drugiego samo żółtko) i dodajemy tarty parmezan. Mieszamy.

 

 

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, mieszamy, następnie zdejmujemy patelnię z ognia (to bardzo ważne, żeby odczekać 2 minuty zanim wlejemy masę jajeczną, bo zamiast jedwabistego sosu zrobi nam się jajecznica ;) ;) ) i wlewamy sos. Mieszamy wszystko razem.

 

 

I gotowe! Pozostaje tylko przypruszyć odrobiną parmezanu.

 

 

Prawda, że banalnie proste? Z przepisu, który podałyśmy wychodzi porcja dla 2 osób.

 

Życzymy smacznego !

 

 

Włoska Carbonara

Parenting & Lifestyle