Created with WebWave CMS
Pavlova jest ostatnio bardzo popularnym deserem. Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy, że jest to rodzaj torcika bezowego - mega pyszny i mega słodki ;) ;) Nie jest on trudny w wykonaniu, ale wymaga trochę czasu (dlaczego - dowiecie się poniżej ;) ;) ).
Składniki:
4 jajka (w zasadzie będą nam potrzebne tylko białka)
250 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
125 g serka mascarpone (koniecznie zimnego ! )
1 łyżka cukru wanilinowego
125 ml śmietanki kremowej (też zimnej ! )
3 łyżki płynnego miodu
łyżeczka soku z cytryny
odrobinę aromatu waniliowego do ciast
owoce (do udekorowania)
Skoro mamy już składniki, możemy przystępować do działania ;) ;) Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Należy pamiętać, żeby nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać ! Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy jeszcze przez minutę.
Pianę wykładamy dużymi łyżkami, formując okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarowujemy i "podnosimy" szpatułką boki. Pamiętajmy, aby nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy (suszymy) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia sprawi, że beza będzie sucha i zachowa jasny kolor.
Następnie przygotowujemy krem. Do misy miksera wkładamy serek mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijamy przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wykładamy na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymamy go w lodówce.
Na krem wykładamy owoce. My użyłyśmy owoców sezonowych, ale oczywiście możecie użyć takich, jakie tylko chcecie.
Na koniec pozostaje nam jeszcze przygotować "miodową polewę" ;) ;) 3 łyżki miodu łączymy z łyżeczką soku z cytryny i odrobiną aromatu waniliowego.
Teraz wystarczy już tylko nasz pięknie udekorowany torcik polać słodką polewą.
Palce lizać ! Bardzo fajnym i wygodnym rozwiązaniem jest Pavlova w wersji mini. Polecamy !
Smacznego !
Parenting & Lifestyle