Created with WebWave CMS
Lato, to czas, kiedy zamiast słodkich batonów częściej sięgamy po lżejsze słodkości. Na pewno, przede wszystkim warto postawić na sezonowe owoce, których teraz jest pod dostatkiem. Ale kiedy najdzie Was ochota na ciasto, to mamy świetny przepis ! Ciasto pyszne, zdrowe i bez użycia cukru !
Spód
Składniki:
250 g daktyli
200 g wiórków kokosowych
200 g słonecznika
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na jakąś godzinę
2. Wiórki kokosowe podprażamy na patelni
3. Daktyle odsączamy i miksujemy z pozostałymi składnikami, do uzyskania plastycznej masy
4. Ciasto wkładamy do tortownicy, oklejamy spód i boki
5. Odstawiamy do lodówki
Masa
2 puszki mleczka kokosowego
2 dojrzale mango
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki kardamonu
3 łyżeczki agaru
owoce (maliny, jeżyny, winogrona)
Przygotowanie:
1. Mleczko kokosowe blendujemy razem z obranym mango, sokiem z cytryny i kardamonem
2. Podgrzewamy je na małym ogniu, a gdy zaczyna się gotować dosypujemy 3 łyżeczki agaru
3. Przez mniej więcej 2 minuty podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, po czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia
4. Wlewamy nasze mleczko na środek tarty. Gdy nasza masa zacznie się ściągać układamy owoce
5. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc
Ciasto jest naprawdę pyszne, zdrowe i lekkie. Palce lizać !
Parenting & Lifestyle