Created with WebWave CMS
Jak już zapewne wiecie, od jakiegoś czasu zaczęłyśmy wprowadzać pewne zmiany w naszej diecie. Przede wszystkim ograniczamy cukier i mięso, pijemy więcej wody i czytamy etykiety produktów, zanim zdecydujemy się wrzucić je do sklepowego koszyka. Nie oznacza to, że stałyśmy się wegetariankami, czy wegankami. Po prostu staramy się, aby nasze posiłki były zdrowsze i bardziej wartościowe.
Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się z Wami przepisem na pyszny makaron. Ktoś może powie: "zdrowa kuchnia i biały makaron?”. Jeśli chcecie, możecie użyć innego, np. kukurydzianego lub po prostu bezglutenowego. My przyznajemy się do tego, że nie jemy samych zdrowych rzeczy, ale staramy się, by było jak najzdrowiej, nie rezygnując przy tym z produktów, które uwielbiamy. Kochamy białe pieczywo, makarony, nie wyobrażamy sobie życia bez nabiału. W naszej diecie jest gluten i laktoza, a czasem nawet słodycze i Cola! Nie wykluczamy niczego z diety, zwłaszcza, że może to prowadzić do nietolerancji.
Przejdźmy zatem do przepisu na nasze kulinarne cudo ;)
SKłADNIKI:
Oliwa extra virgin
Świeży tymianek
4 ząbki czosnku
1/2 lub cała czerwona papryczka chili
Cytryna
Pomidorki koktajlowe
Serek ricotta
Makaron typu spaghetti
Świeża rukola
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, w miseczce mieszamy 3 łyżki oliwy, listki tymianku, pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chili, startą skórkę z cytryny, trochę soli morskiej i pieprzu. Układamy pomidorki na brytfance, na środku kładziemy ricottę, całość polewamy wcześniej przygotowaną oliwą. Pieczemy przez 45 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron. Później zabieramy ricottę z brytfanki, a całość zalewamy szklanką wody z makaronu. Dodajemy makaron, rukolę i mieszamy. Tak przygotowany "makaron z sosem" posypujemy pokruszoną ricottą. Coś pysznego !
Przepis niestety nie jest nasz. Pochodzi z książki obecnie naszego ulubionego kucharza. Jamie Oliver - bo o nim mowa, jest autorem kilku książek i wielu przepisów, do których warto sięgnąć. Są zdrowe i pyszne!
Parenting & Lifestyle