REGULAMIN sklepu

Polityka prywatności i rodo

Created with WebWave CMS

30 lipca 2019

<< Wróć do strony głównej

Wróciły upały, a wraz z nimi chęć na coś słodkiego, ale lekkiego. Mamy to szczęście, że w ogrodzie mamy swoje porzeczki, dlatego chciałybyśmy dziś zaproponować Wam zdrowe, lekkie ciasto na spodzie z ciecierzycy.

 

Spód

Składniki:

-puszka ugotowanej ciecierzycy

-1 szklanka płatków orkiszowych

-1 szklanka daktyli

-1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

-1 łyżka ekstraktu waniliowego

-sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

1.Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy malakserem lub blenderem o dużej mocy, koniecznie wcześniej namaczamy daktyle.

2.Masę wkładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i formujemy z niej spód.

3.Wstawiamy do zamrażalnika.

 

Masa

Składniki:

-2 puszki mleczka kokosowego

-4 łyżki mleka sojowego w proszku

-3 łyżki erytrytolu (może być ksylitol lub – jeśli nam nie przeszkadza – cukier)

-1 płaska łyżeczka agaru

-pół kilograma czerwonej porzeczki

 

Przygotowanie:

1.Stałą część mleczka kokosowego rozpuszczamy w garnku.

2.Dosypujemy mleko sojowe w proszku oraz erytrytol i mieszamy tak, by nie powstały grudki.

3.Gdy mleczko zacznie się gotować, dodajemy agar, rozpuszczony w niewielkiej ilości wody (używamy go, gdy zależy nam na zjedzeniu ciasta jeszcze tego samego dnia).

4.Porzeczki myjemy, obieramy i wykładamy na spód wyciągnięty z lodówki (zostawiamy kilka, by położyć na wierzchu).

5.Mleko po lekkim wystudzeniu wylewamy na ciasto, układamy na nim porzeczki, po czym odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

 

Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Przepis pochodzi z książki Przemysława Ignaszewskiego "Vegenerata bieg przez kuchnię, czyli szalone menu ultramaratończyka". Polecamy!

 

Lekkie ciasto porzeczkowe

Parenting & Lifestyle