Created with WebWave CMS
Wróciły upały, a wraz z nimi chęć na coś słodkiego, ale lekkiego. Mamy to szczęście, że w ogrodzie mamy swoje porzeczki, dlatego chciałybyśmy dziś zaproponować Wam zdrowe, lekkie ciasto na spodzie z ciecierzycy.
Spód
Składniki:
-puszka ugotowanej ciecierzycy
-1 szklanka płatków orkiszowych
-1 szklanka daktyli
-1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy malakserem lub blenderem o dużej mocy, koniecznie wcześniej namaczamy daktyle.
2.Masę wkładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i formujemy z niej spód.
3.Wstawiamy do zamrażalnika.
Masa
Składniki:
-2 puszki mleczka kokosowego
-4 łyżki mleka sojowego w proszku
-3 łyżki erytrytolu (może być ksylitol lub – jeśli nam nie przeszkadza – cukier)
-1 płaska łyżeczka agaru
-pół kilograma czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
1.Stałą część mleczka kokosowego rozpuszczamy w garnku.
2.Dosypujemy mleko sojowe w proszku oraz erytrytol i mieszamy tak, by nie powstały grudki.
3.Gdy mleczko zacznie się gotować, dodajemy agar, rozpuszczony w niewielkiej ilości wody (używamy go, gdy zależy nam na zjedzeniu ciasta jeszcze tego samego dnia).
4.Porzeczki myjemy, obieramy i wykładamy na spód wyciągnięty z lodówki (zostawiamy kilka, by położyć na wierzchu).
5.Mleko po lekkim wystudzeniu wylewamy na ciasto, układamy na nim porzeczki, po czym odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Przepis pochodzi z książki Przemysława Ignaszewskiego "Vegenerata bieg przez kuchnię, czyli szalone menu ultramaratończyka". Polecamy!
Parenting & Lifestyle