Created with WebWave CMS
Czy Wy też grillujecie w majówkę? W Polsce majówka, to takie małe "święto" grillowe. Zazwyczaj wtedy rozpoczyna się sezon, a sklepy prześcigają się w promocjach.
Co podać poza standardową kiełbasą i karkówką? Wśród naszych znajomych i bliskich są osoby, które nie jedzą mięsa. Świetną alternatywą są dla nich ryby i owoce morza. Dlatego dziś podzielimy się z Wami przepisami na pyszne grillowane przysmaki dla każdego.
Sałatka z grillowanych owoców z krewetkami (ilość dla 4-6 osób)
Składniki:
1 ananas
1 mango
1/2 melona
2 banany
500 g dużych krewetek
2-3 łyżki soku z limonki
Fit up! do potraw z ryb i owoców morza
Przygotowanie:
Owoce obierz, pokrój w plastry. Krewetki oprósz Fit up! do potraw z ryb i owoców morza, posmaruj oliwą. Wszystko smaż na ruszcie kilka min. przed podaniem skrop sokiem z limonki, wymieszaj. Podawaj ze świeżą miętą lub melisą.
Szaszłyki z krewetkami
Składniki:
krewetki surowe 16szt.
papryka czerwona 1szt.
papryka zielona 1szt.
młoda cukinia 1szt
olej 4 łyżki
papryka słodka ½ łyżeczki
sos sojowy 1 łyżeczka
sok z cytryny ½ łyżeczki
sól do smaku
Przygotowanie:
Krewetki obrać z pancerza, a warzywa pokroić w średniej wielkości cząstki. Olej wymieszać z papryką, sosem sojowym, sokiem z cytryny i posolić do smaku. Przygotowane warzywa i krewetki wysmarować powstałą marynatą i nadziać na patyczki do szaszłyków. Zgrillować z obu stron na ruszcie.
Grillowany camembert
Składniki:
winiary przyprawa do zup, sosów, sałatek (2 łyżki)
ser camembert (4 sztuki)
świeży tymianek
płynny miód (2 łyżki)
ostra papryka (1 łyżeczka)
olej rzepakowy lub oliwa (1 łyżka)
opcjonalnie orzechy do smaku
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj marynatę - w miseczce wymieszaj przyprawę w płynie WINIARY, miód, paprykę, listki z dwóch gałązek tymianku, łyżkę oliwy.
Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, każdy posmaruj leciutko oliwą, wyłóż na nią ser i polej odpowiednią ilością marynaty, posyp posiekanymi orzechami, jeśli masz ochotę, i zawiń folię w szczelnie zamknięte pakieciki.
Następnie połóż pakieciki na rozgrzanego grilla lub tackę do grillowania i piecz przez ok. 10-15 minut. Zdejmij z grilla, rozwiń folię, udekoruj gałązką tymianku.
Podawaj z grzankami z grilla i ulubioną sałatką
A może Wy podzielicie się jakimiś ciekawymi przepisami na grilla ?
Parenting & Lifestyle