REGULAMIN sklepu

Polityka prywatności i rodo

Created with WebWave CMS

01 maja 2019

<< Wróć do strony głównej

Czy Wy też grillujecie w majówkę? W Polsce majówka, to takie małe "święto" grillowe. Zazwyczaj wtedy rozpoczyna się sezon, a sklepy prześcigają się w promocjach.

 

 

Co podać poza standardową kiełbasą i karkówką? Wśród naszych znajomych i bliskich są osoby, które nie jedzą mięsa. Świetną alternatywą są dla nich ryby i owoce morza. Dlatego dziś podzielimy się z Wami przepisami na pyszne grillowane przysmaki dla każdego.

 

Sałatka z grillowanych owoców z krewetkami (ilość dla 4-6 osób)

 

Składniki:

  • 1 ananas

  • 1 mango

  • 1/2 melona

  • 2 banany

  • 500 g dużych krewetek

  • 2-3 łyżki soku z limonki

  • Fit up! do potraw z ryb i owoców morza

 

Przygotowanie:

Owoce obierz, pokrój w plastry. Krewetki oprósz Fit up! do potraw z ryb i owoców morza, posmaruj oliwą. Wszystko smaż na ruszcie kilka min. przed podaniem skrop sokiem z limonki, wymieszaj. Podawaj ze świeżą miętą lub melisą.

 

Szaszłyki z krewetkami

 

 

Składniki:

  • krewetki surowe 16szt.

  • papryka czerwona 1szt.

  • papryka zielona 1szt.

  • młoda cukinia 1szt

  • olej 4 łyżki

  • papryka słodka ½ łyżeczki

  • sos sojowy 1 łyżeczka

  • sok z cytryny ½ łyżeczki

  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

 

  • Krewetki obrać z pancerza, a warzywa pokroić w średniej wielkości cząstki. Olej wymieszać z papryką, sosem sojowym, sokiem z cytryny i posolić do smaku. Przygotowane warzywa i krewetki wysmarować powstałą marynatą i nadziać na patyczki do szaszłyków. Zgrillować z obu stron na ruszcie. 

 

Grillowany camembert

 

Składniki:

  • winiary przyprawa do zup, sosów, sałatek (2 łyżki)

  • ser camembert (4 sztuki)

  • świeży tymianek 

  • płynny miód (2 łyżki)

  • ostra papryka (1 łyżeczka)

  • olej rzepakowy lub oliwa (1 łyżka)

  • opcjonalnie orzechy do smaku

  • folia aluminiowa 

 

 

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj marynatę - w miseczce wymieszaj przyprawę w płynie WINIARY, miód, paprykę, listki z dwóch gałązek tymianku, łyżkę oliwy.

  • Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, każdy posmaruj leciutko oliwą, wyłóż na nią ser i polej odpowiednią ilością marynaty, posyp posiekanymi orzechami, jeśli masz ochotę, i zawiń folię w szczelnie zamknięte pakieciki.

  • Następnie połóż pakieciki na rozgrzanego grilla lub tackę do grillowania i piecz przez ok. 10-15 minut. Zdejmij z grilla, rozwiń folię, udekoruj gałązką tymianku.

  • Podawaj z grzankami z grilla i ulubioną sałatką

 

 

A może Wy podzielicie się jakimiś ciekawymi przepisami na grilla ?

Krewetka poleca się na grilla

Parenting & Lifestyle