REGULAMIN sklepu

Polityka prywatności i rodo

Created with WebWave CMS

18 czerwca 2018

<< Wróć do strony głównej

Trwa sezon na truskawki. Są to owoce, którymi zajada się chyba każdy. Poza cudownym smakiem i zapachem mają one mnóstwo wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych, zatem warto się nimi nasycić, póki jest na nie sezon. Ostatnio publikujemy sporo przepisów. Wynika to z tego, że uwielbiamy dobrze zjeść ;) ;) Staramy się, aby nasze menu było urozmaicone. Dziś jedno z naszych ulubionych ciast z truskawkami w roli głównej, a mianowicie - ciasto truskawkowe z kardamonem. Wyszperałyśmy ten przepis w internecie już dawno i jest to ciasto, które zagościło u nas na dobre.

 

 

Składniki:

 

350 g mąki,

150 g masła,

150 g cukru,

szczypta soli,

3 żółtka,

szczypta proszku do pieczenia

 

piana: 3 białka+ 3 łyżki cukru

ok. 400 g truskawek (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła + szczypta kardamonu

 

 

Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone zimne masło, cukier oraz 3 żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w bawełnianą ściereczkę i umieszczamy w zamrażalniku na 30 minut.

 

Białka jajek ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. Truskawki podsmażamy na 2 łyżkach masła, dodając 2 łyżki cukru i szczyptę kardamonu. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta ścieramy na dno formy do pieczenia (oczywiście musi być natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia), następnie dodajemy podsmażone truskawki. Należy pamiętać, że truskawki przed nałożeniem, trzeba odsączyć. Ubite białka wykładamy na owoce i ścieramy pozostałą część ciasta.

 

 

Ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C i pieczemy ok. 40 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

 

 

Ciasto jest przepyszne ! Kardamon nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. 

 

 

My ostatnio podałyśmy ciasto wraz z obłędnie pyszną lemoniadą lawendową, również własnej roboty.

 

 

Przepis na tą obłędną lemoniadę jest bardzo prosty. Wystarczą 3 łyżki suszonej lawendy, szklanka wody, sok z cytryny i trochę miodu do smaku. Pyszna jest również w wersji na zimno.

 

 

Jeśli macie w swoim ogródku własną lawendę, to koniecznie udekorujcie nią napój :) :)

 

 

ciasto truskawkowe z kardamonem i lawendowa lemoniada

Parenting & Lifestyle