Created with WebWave CMS
Święta tuż tuż. Lada dzień zasiądziemy z rodzinami do wigilijnego stołu. Nie wiem, jak u Was, ale u nas w domu dość wyraźnie da się już poczuć ten świąteczny klimat. Prezenty zapakowane, choinka ubrana, więc nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowywanie smakołyków. Parę lat temu nasza mama upiekła ciasto, które tak nam posmakowało, że od tamtej pory na stałe weszło do naszego menu ;) Jest proste i naprawdę pyszne! Mało tego, na świątecznym stole spisuje się idealnie ! Przejdźmy zatem do konkretów ;)
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju
5-6 jabłek
garść rodzynek i orzechów włoskich
Ciasto robimy, jak na biszkopt, czyli zaczynamy od ubicia białek na "sztywno", następnie wsypujemy cukier i mieszamy dalej aż się rozpuści. Do powstałej masy dodajemy żółtka i pozostałe składniki, mieszamy, dolewamy ¾ szklanki oleju. Do ciasta dokładamy 5-6 jabłek pokrojonych w drobną kostkę, małą garść rodzynek i posiekanych orzechów włoskich. Teraz musimy już to wszystko tylko wymieszać mikserem i wylać na blachę, oczywiście nasmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (z termoobiegiem).
Kiedy ciasto już odrobinę przestygnie, możemy polać je np. polewą czekoladową.
Nie wiem, jak Wy, ale my uwielbiamy dekorować potrawy ;) Nawet najprostrze danie, w odpowiednim przybraniu wygląda oszałamiająco ! Tym razem postawiłyśmy na delikatną dekorację i obsypałyśmy ciacho jedynie gotowymi, ślicznymi śnieżynkami i drobnymi srebrnymi perełkami.
Oczywiście poza tym ciastem, na naszym świątecznym stole nie zabraknie też tradycyjnych serników i makowca, ale chciałyśmy się z Wami podzielić ciastem, które jest fajnym dodatkiem do standardowych ciast, które zna każdy z nas.
A jakie są Wasze ulubione świąteczne ciasta ?
Parenting & Lifestyle